onsdag 18 augusti 2010

Kosten, kosten, kosten....

Det finns inte många som inte har koll på vad som är onyttigt att stoppa i sej. Att läsk, kakor, godis och skräpmat inte är nyttigt är säkert alla vuxna och de allra flesta barn medvetna om. Men jag tror att vi helt enkelt inte kan låta bli. Dessutom blir en liten bit här och en liten bit där inte uppenbart som konsumtion, man tror allvarligt att intaget är lågt, men skulle man anteckna allt som for ner i gapet så skulle förmodligen de flesta överraskas av hur mycket skräp som glider ner...


Det där onyttiga är dessutom belöningen. Jag har varit duktig så jag är värd en glass eller en chokladbit. För barnen blir det också en belöning. Fredagkvällen blir tråkig utan "mys" i form av godsaker och läsk och jag som förälder känner mej elak.

I skolan serveras dessutom oattraktiv mat som är både tråkig, smaklös och ointressant. Skolans mat borde vara mer varierad och insiprera till att smaka nya saker och lära sig äta sådant som inte varit gott tidigare. Men barnen äter på egen hand, sällan med en vuxens inrådan. Dessutom erbjuds inte sällan både läsk och godsaker i skolan eller dess närhet.

Hemma kör vi med lördagsgodis vilket blir en hets i godisätning den enda stund i veckan som godis tillåts. Eller rättare sagt, det vi definierat som godis. Dit hör inte popcorn, inte glass, inte naturgodis eller halstabletter och inte tuggummi. Inte heller kaffebröd, den sötade vaniljyoghurten eller traven med mackor efter skolan. Jag skulle önska att tjejerna kunde äta godis när de vill, men att dom själva skulle kunna ha "veckokollen" så att intaget inte blir för mycket. Jag har inte ens möjlighet att "övervaka" godisintaget då pengar finns att tillgå liksom affärer och stunder hos kompisar med det utbud av onyttigheter som kan dyka upp i dessa sammanhang.
MEN, återigen, det är ju en del av det sociala livet, att ta en fika, att dela en chokladbit eller njuta av en glass i solen.

Den andra sidan av myntet är att klämma ner tillräckligt med näringsrik och sund kost. Inte ens det är lätt. Enligt livsmedelsverket ska det ner 1/2 kg frukt och grönsaker per dag i våra barn över 10 år. Dessutom vill man att en del av detta ska bestå i grövre grönsaker som kål, broccoli och blomkål. Här hemma får jag vara glad om det slinker ner lite gurka och sallad. Kanske en frukt.

Nej - nu får det bli andra bullar!!! :-)

Tankar kring DN:s artikel om barnfetma http://www.dn.se/nyheter/sverige/barn-till-rika-ofta-smalare-1.1155403
Läs livsmedelsverkets råd om mat till barn http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Barn/

3 kommentarer:

  1. Egentligen är det ganska enkelt för de flesta av oss. Vi måste förbränna det vi stoppar i oss på något sätt. Om inte så går man upp i vikt.

    SvaraRadera
  2. Det är inte så enkelt eftersom fruktos nästan är beroendeframkallande! Ställ krav på jordbrukssubventionerna. Enbart pengar till nyttig mat!

    SvaraRadera
  3. De flesta av oss blir nog feta om vi inte förbränner det vi stoppar i oss. Men det finns ju dessutom saker som inte är nyttiga att äta i för stor omfattning oberoende av hur mycket vi rör på oss. En elitidrottare är förmodligen ganska kinkig med kosten för att få i sig vad man behöver och skippa det som inte gör nån nytta eller som gör onytta. Kanske är det bara jag, men jag tycker det är lite svårt...

    SvaraRadera