måndag 8 november 2010

Var fjärde utsatt för brott

Högt upp på listan över dagens nyheter ligger den om Bråttsförebyggande rådets (BRÅ) rapport som redovisar att var fjärde svensk utsattes för brott under 2009. Rapporter liknande denna redovisas regelbundet i våra medier och jag är förmodligen inte den enda som får uppfattningen att brotten ökar, att vårt samhället blir hårdare, farligare och att det är rimligt att känna en ökande osäkerhet och rädsla.

Statistik är ofta siffror och diagram. Lätta att läsa och de torde tala sitt tydliga språk. Så är det inte. Aldrig. Inte någon statistik. Statistiken bygger på antaganden och olika omständligheter. Det är sällan lika lätt att förstå data bakom statistiken som att läsa de grafiska bilder som sammanfattar statistiken och de flesta av oss dyker sällan ner i den.

Jag skulle önska att medierna i större utsträckning gjorde det åt oss. Att alla de svarta rubrikerna om brott också kompenseras av saklig fakta. Få vanliga människor har något att vinna på att det skapas otrygghet när vi, eftersom vi så ofta läser om det, uppfattar att vårt samhälle har blivit farligare.

På BRÅ:s hemsida finns en mängd statistik tillgänglig kring kriminalitet i Sverige. För den som vill framföra ett budskap om att kriminaliteten sjunker är det lätt. Enligt statistiken skedde mer än dubbelt så många lagföringsbeslut som idag. Mer än 300 000 jämfört med knappt 142 000 förra året. (Med lagföringsbeslut avses ett beslut om att en person förklarats skyldig till brott. Flera lagföringar kan avse en och samma person, antalet lagföringar är därmed inte att likställa med antalet personer.) En snabbtitt på statistiken torde då innebära att vi lever i ett mycket tryggare samhälle idag, ett samhälle med mindre kriminalitet. Sant, men att statistiken ser ut så här förklaras av två större förändringar i vad man anser är ett brott. En förklaring är att det sedan slutet av 70-talet inte längre anses vara kriminellt att vara full... Fylleri avkriminaliserades. En andra förklaring är att det införts en möjlighet att förelägga ordningsbod för allt fler brott, särskilt brott mot trafikförfattnngar och smugglingsbrott. Dessa omfattas därför inte längre av statistiken över lagföringsbeslut.

Att låta diagram och statistik tala för sig själv kräver med andra ord att samma förutsättningar har rådit under den period som siffrorna redogör för. Kring brott och straff ändras dock förutsättningarna ständigt. Med bättre tekniker för att utreda brott kan förhoppningsvis flera skyldiga finnas och sannolikt också oskyldiga. Hur påverkar det statistiken? Kring sexualbrott har en rad lagförändringar skett på senare år som gör att brott som tidigare inte ansågs kriminella (jag väljer att säga så eftersom jag personligen tycker att de alltid varit brott...) numera är det och det ger således en statistik som redovisar ökade sexualbrott.

En massa lagändringar påverkar statistiken, avkriminaliseringen av fylleri sammanföll med en nästintill halvering av brott och sannolikt också kan förklaras av detta, men är det hela förklaringen? Det kan jag inte svara på, men om du har en stund över, läs gärna BRÅ:s kriminalstatistik och bilda dej en egen uppfattning. Du hittar den på BRÅ:s hemsida.

När vi nu får veta att var fjärde person i Sverige varit utsatt för brott 2009 är det ändå skönt att det inte var fler än 2008 och något färre jämfört med 2005. Jag undrar dock varför bara en dryg fjärdedel av brotten som avser brott mot person polisanmäls? Och varför mer än hälften av brotten begås mot en liten del av vår befolkning, mindre än 2%.

Hm, ja, det finns mycket att fundera över kring brottstatistiken. Mycket lugnare blev i alla fall jag efter att ha botaniserat en del på BRÅ:s hemsida. Att vi har en större medial bevakning av brott idag och att vi idag läser om brott långt från vår vardag skapar en känsla av att brotten ökar och att jag därmed bör känna mej otrygg. Den känslan och uppfattningen behöver vi alla hjälpas åt att hejda. Ingen tjänar på ökad rädsla i samhället, särskilt inte om den är obefogad!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar